Hulp nodig?

Foto's inlezen

Hoe lees ik foto's in?

Verzamel al je foto's van je mobiel, fotocamera en laptop. Zet ze in één map op je laptop en lees ze in in de boekmaker. Het inlezen van al je foto's gaat razendsnel, zodat je direct aan de slag kunt met je boek.

Het inlezen van mijn foto's lukt niet. Wat kan ik doen?

Staan alle foto's in een mapje op je laptop of in iCloud? Hebben alle foto's het formaat JPG, JPEG of PNG? Dan zou je de foto's gewoon moeten kunnen inlezen.

Als het niet lukt om je foto's in te lezen, dan raden we je aan om je laptop opnieuw op te starten. Alle tijdelijke internetbestanden worden verwijderd en vaak kan je hierna direct al je foto's inlezen. Heb je foto's in een ander bestandsformaat, bekijk dan de vragen & antwoorden hoe je deze kunt omzetten naar JPG formaat.

Waarom moet ik mijn foto's weer inlezen?

We slaan alleen de foto's op die je in het boek hebt geplaatst. Dit in verband met jouw privacy en het snel kunnen starten met je boek. Als je een volgende keer weer verder gaat, begin je eerst met het inlezen van je foto's. Alle foto's die je eerder hebt geselecteerd voor een pagina zie je gewoon weer verschijnen.

Waarom staat er op een aantal foto's geen datum?

Als er geen datum op de foto staat, is deze datum verwijderd en kunnen we deze helaas niet uitlezen. Dit komt voor bij foto's die bewerkt zijn met een fotoprogramma of zijn gekregen via Whatsapp. Deze foto's staan vaak onderaan de fotorol.

Om deze foto's sneller bij de hand te hebben, zou je ze kunnen selecteren met het prikkertje symbool (links onderin op de foto). Als je een foto selecteert met het prikkertje dan komt de foto op het prikbord, naast de fotorol rechtsboven op het scherm. Het prikbord is een selectie van alle geprikte foto's, in jouw geval alle foto's zonder datum.

Ik heb HEIC of RAW fotobestanden. Hoe kan ik deze omzetten naar JPG?

Omzetten HEIC fotobestanden
Apple gebruikt HEIC bestanden om ruimte te besparen op je telefoon. Je kunt via iMazing de foto's op je laptop omzetten van HEIC naar JPG. De app van iMazing kun je downloaden in de Appstore of via hun site: imazing.com/heic. Wil je je foto's altijd opslaan in JPG formaat, lees dan het artikel van igeeksblog.com.

Omzetten RAW fotobestanden
Heb je foto's gemaakt met een professionele fotocamera, dan kun ervoor kiezen om in JPG of RAW te fotograferen. Heb je eenmaal RAW bestanden dan kun je deze in één keer omzetten naar JPG formaat, met behoudt van kwaliteit zodat de foto's paginagroot mooi worden afgedrukt. In de Windows App Store vind je een app waarmee je de bestanden kunt omzetten. In de app kan je aangeven dat je de EXIF data wilt bewaren, zodat de foto's goed worden gesorteerd in de Boekmaker van Kroost.

Foto's bewerken

Kan ik mijn foto's bewerken?

Je kunt de foto's verplaatsen, spiegelen en in- of uitzoomen met de gele toolbar naast de foto. Zo plaats je de foto's mooi in de fotokaders.

Kan ik mijn foto's verbeteren?

Als je klaar bent met je boek worden je foto's geoptimaliseerd voor digitale druk. Zover mogelijk worden donkere foto's opgelicht en wordt ruis of een onbedoelde kleurzweem verwijderd. Foto's met een lage resolutie vergroten we met speciale software, zodat ze mooi worden afgedrukt.

Hoe kan ik een foto vervangen?

Je sleept gewoon een nieuwe foto in het fotokader. Zo wordt de oude foto vervangen door de nieuwe foto.

Kan ik een fotocollage aanpassen?

De fotocollage's zijn vast zodat er altijd een mooie rustige balans in het boek is. We wisselen steeds af met staande, liggende en vierkante fotokaders zodat je je foto's goed kunt plaatsen. Heb je veel foto's, dan kun je het boek uitbreiden met de gratis pagina's.

Ik zie een onscherpe foto in de boekmaker, maar het origineel is wel scherp. Hoe kan dit?

De foto's die je ziet in de boekmaker zijn niet de originele foto's, maar kleine previews. Soms kan het voorkomen dat de foto niet helemaal scherp stelt omdat de kleine preview bijvoorbeeld nog wordt ingezoomd. Als we het boek gaan drukken gebruiken we uiteraard de scherpe originele foto's.

Pagina's toevoegen

Hoe kan ik extra pagina's toevoegen aan het boek?

Aan het eind van elk hoofdstuk kan je 2 of 4 extra pagina's toevoegen. In het babyboek en dreumesboek kan je ook na elke maand steeds 2 pagina's toevoegen.

Je ziet rechts bovenin een geel + teken verschijnen waarmee je dit kunt doen.

Zo kan je het newbornboek uitbreiden met 24 pagina's en het baby- en dreumesboek ieder met 40 extra pagina's.

Tekst schrijven

Kan ik mijn eigen teksten schrijven in het boek?

Ja, dat kan! Alleen de titel van het boek en de titels van de hoofdstukken zijn vast. Alle paginagrote quotes, persoonlijke teksten en onderschriften bij de foto's kan je aanpassen of weglaten. Zo maak je het boek echt van jou!

Kan ik tekstvakken toevoegen?

Je kunt zelf geen tekstvakken toevoegen. Wel kan je een grote tekst schrijven op elke hoofdstukpagina en kan je de paginagrote quotes persoonlijk maken. Op veel plekken is er ook ruimte voor een onderschrift bij de foto's.

Ik wil mijn boek ontvangen voor Sinterklaas of Kerst.

Normaal gesproken ontvang je je boek binnen 7 werkdagen thuis. Rond de feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, kan het een aantal dagen langer duren. Wil je je je boek voor de feestdagen ontvangen, maak het boek dan twee weken van tevoren af. Zo weet je zeker dat je het boek op tijd thuis ontvangt!

Kan ik emoticons in het boek plaatsen?

We kunnen helaas geen emoticons afdrukken in de boeken. De emoticons die je online gebruikt op je telefoon of laptop, komen niet voor in de standaard lettertypes die voor print gebruikt worden.

Wisselen van design

Kan ik tussentijds wisselen van design?

Jazeker! In het menu kan je via 'designs' wisselen van design. Al je foto's en teksten blijven gewoon staan.

Opslaan en uitloggen

Wordt alles automatisch opgeslagen?

Alle foto's en tekst die je in het boek hebt geplaatst worden automatisch opgeslagen. De andere honderden foto's lezen we alleen in, maar slaan we niet op vanwege je privacy. Als je een volgende keer weer verder gaat, start je eerst met het inlezen van je foto's.

Hoe kan ik uitloggen?

Je kunt uitloggen door naar 'account' te gaan in het menu. Hier vind je de button 'log uit'. Zo zijn je gegevens goed beschermd.