Afdrukkwaliteit

Je ziet een waarschuwing maar wat kan jij doen?

Je bent bezig een Kroost babyboek te maken. En dan krijg je een waarschuwing op je foto. Wat betekent dat? Het is een melding dat je foto niet op zijn best zal worden afgedrukt. Er zijn drie dingen die je kan doen om die foto toch te gebruiken:

  • gebruik de originele versie
  • zoom de foto uit
  • plaats de foto in een kleinere fotokader

Werkt geen van deze oplossingen dan mag je de foto gewoon laten staan. We begrijpen dat soms die ene unieke foto van dat geweldige moment net een foto van mindere kwaliteit is. Vind je de foto toch niet zo uniek, kies dan een andere.

Gebruik originele foto's

De meeste foto's schiet je met een smartphone. Dat is helemaal super, want die foto's zijn allemaal van hoge resolutie. Precies wat je nodig hebt voor goed afdrukbare foto's. Maar nu komt een probleem dat we bij veel babyalbums zien: Whatsapp foto's.

Whatsapp (en andere social media) maakt je foto's van hoge resolutie heel klein. Maak je direct met Whatsapp foto's dan is zelfs het origineel klein. Kijk maar naar dit voorbeeld:
Op het beeldscherm van je smartphone ziet zo'n foto er goed uit. Maar om een foto af te drukken heb je heel veel pixels (beeldpuntjes) nodig. Zoveel pixels als originele foto's hebben. Vandaar dat we niet vaak genoeg kunnen herhalen: zoek van je mooiste foto's altijd het origineel op!
Tip: je beperkt de zoektocht naar originele foto's door eerst je Kroost babyalbum te maken en dan alleen originelen te zoeken voor foto's met een waarschuwing.

Zoom de foto uit

Als het kan, zoom dan je foto uit. Dat doe je door op het - vergrootglas symbool te klikken. Het kan zijn dat je niet meer kan uitzoomen. Dan zal je één van de andere oplossingen moeten gebruiken.

Gebruik een kleiner kader

Pas deze truc toe als je de foto zeker weten in je boek wilt hebben. Zoek een geschikte plek in het babyboek waar je de foto in een kleiner vakje kan plaatsen. Foto's met een lage resolutie worden in kleine fotokadersvrijwel altijd goed afgedrukt. Een voorbeeld van zo'n pagina is de grappige momenten.

Kies altijd lichte foto's

Je krijgt er geen waarschuwing voor. Maar donkere foto's worden zelden mooi afgedrukt. De reden is eenvoudig. Je camera heeft je foto langer belicht om het gebrek aan licht te compenseren. En dat geeft ruis (spikkels) en maakt je foto minder scherp. Op je beeldscherm lijkt de foto best wel goed. Wanneer je zo'n foto afdrukt zie de ruis veel beter. Helaas. Dus vermijd donkere foto's.
Tip: Verbeter een donkere foto in een fotobewerkingsprogramma. Veel foto programma's zoals Apple Foto's kunnen dat ook.